Produkty bezglutenowe – lista

Dieta bezglutenowa jest dla osób, które nie mogą go spożywać, ponieważ mają przeciwwskazania i schorzenia takie jak: choroba Duhringa, celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten i alergia na pszenicę. Dieta ta nie jest dla każdego i osoby zdrowe nie powinny eliminować glutenu ze swojego jadłospisu.

produkty bezglutenowe lista

Czym jest gluten?

Gluten jest tak naprawdę mieszaniną białek roślinnych, a konkretnie prolaminu i gluteninu, które znajdują się w ziarnach zbórz. Kiedy spożywa go zdrowy człowiek, jest on zupełnie nieszkodliwy. Schody zaczynają się wtedy, kiedy człowiek cierpi na celiakię, tj. chorobę trzewną, chorobę Duhringa, bądź ma stwierdzoną alergię na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten. Jeżeli posiadamy przynajmniej jedno z tych czterech schorzeń, należy niezwłocznie wyeliminować gluten ze swojej diety i zacząć zdrowe odżywianie.

Na szczęście, na etykietach każdego produktu spożywczego jest informacja na temat choćby minimalnej możliwej zawartości glutenu w danym produkcie, które mogą nam zaszkodzić. Najbezpieczniejszy produkt bezglutenowy to taki, który ma napis „gluten free” („bez glutenu”) na swoim opakowaniu, bądź etykiecie. Symbolem przekreślonego kłosa również możemy się sugerować przy wyborze jedzenia, ponieważ to oznacza, że produkt jest w 100% bezglutenowy, jest to międzynarodowy i licencjonowany znak na produktach bezglutenowych. Musimy więc uważać na to, co jemy, kiedy korzystamy z diety bezglutenowej.

gluten free

Lista dozwolonych produktów bezglutenowych:

  • Produkty bezglutenowe certyfikowane za znakiem przekreślonego kłosa, który oznacza, że produkt jest bezglutenowy: płatki ryżowe, pieczywo i makarony bezglutenowe, popcorn, certyfikowany owies bezglutenowy, bułka tarta, mąka bezglutenowa, chleb bezglutenowy, płatki kukurydziane;
  • Kasze, które są ze zbóż naturalnie bezglutenowych;
  • Nieprzetworzone mięso, świeże mięso, jaja, ryby, wędliny z oznaczeniem bezglutenowym;
  • dżem, syrop klonowy, cukier, melasa, ciasta i ciastka upieczone z produktów bezglutenowych, budynie, ciasta i ciastka z oznaczeniem „gluten free” lub ze znakiem przekreślonego kłosa;
  • Świeże owoce, konserwowane bez dodatków;
  • Zboża i produkty zbożowe, które nie zawierają glutenu i już naturalnie bezglutenowe, czyli takie jak: kukurydza, proso, amarantus, teff, sorgo, quinoa, ryż, gryka, skrobia kukurydziana;
  • Zupa, która zawiera produkty bezglutenowe;
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia, drożdże, soda oczyszczona;
  • Kawa naturalna i herbata, soki owocowe, kompoty, napary z ziół, wody mineralne, czyste alkohole (takie jak rum, wódka), cydr, piwo bezglutenowe;
  • Sól, zioła, ocet winny, spirytusowy, bezglutenowy sos sojowy, pieprz ziarnisty;
  • Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko świeże, UTH, zagęszczone w proszku, maślanka, śmietana, jogurt naturalny, twaróg naturalny, kefir, ser żółty;
  • Masła orzechowe, olej roślinny, smalec, masło, oliwa z oliwek, orzechy;

Czego nie możesz jeść, będąc na diecie bezglutenowej?

Zabronione jest na diecie bezglutenowej spożycie poniżej wypisanych zbóż wraz z wszystkimi produktami, które je zawierają:

    • zwykły, niecertyfikowany owies;
    • jęczmień;
    • żyto;
    • pszenica (orkisz, samopsza, płaskurka);

Tak, owies jest naturalnie bezglutenowy, jednak może być on silnie zanieczyszczony glutenem przez samosiejki, które mogą występować na polach innych zbóż i w procesie przetwarzania, dlatego nie można go spożywać, kiedy stosujemy dietę bezglutenową.

Jednak jest szansa, aby nasza dieta bezglutenowa zawierała owies, jednak to musi być owies certyfikowany, musi on być jednak specjalnie przygotowany i przetworzony, aby oczyścić go z wszelkich śladów glutenu. Zawartość glutenu w owsie nie może wtedy przekraczać 20 mg/kg.