Dieta bezglutenowa na celiakie.

Kiedy dana osoba choruje na celiakie konieczne, jest wprowadzenie diety bezglutenowej, która jest specjalnie przygotowana pod leczenie celiakii, czyli choroby trzewnej, często warunkuje się ona od młodości genetycznej. Choroba ta polega na zbyt ostrej odpowiedzi układu odpornościowego, kiedy do organizmu dostarczane są prolaminy, czyli białka pochodzenia zbożowego. Dietę niestety trzeba utrzymywać do końca życia, ponieważ nieprzestrzeganie jej może być tragiczne w skutkach.

dieta bezglutenowa na celiakie

Czym jest celiakia?

Celiakia to choroba genetyczna, która ma charakter autoimmunologiczny (czyli system odpornościowy niewłaściwie reaguje na własne tkanki i je niszczy). Dostarczanie glutenu do organizmu powoduje uszkodzenia w jelicie cienkim. Osoby chorujące na celiakie posiadają nietolerancję na gluten, który jest nie czym innym, jak składową białka zawartego w zbożu (życie, jęczmieniu, pszenicy).

Gluten w jelitach osób chorych powoduje zanik kosmków jelitowych (są one odpowiedzialne za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia w jelitach), co powoduje zaburzenia wchłaniania, niedożywienia i niedobór składników odżywczych w organizmie.

Niestety tolerancja na gluten może zostać utracona tak naprawdę w każdym wieku, a spowodować to, może np. leki, operacja lub zakażenie żołądkowo-jelitowe. Skoro jest chorobą genetyczną, to może być również dziedziczona, a ryzyko to jest największe u krewnych pierwszego stopnia chorych na celiakię (5%-10%), cukrzycę typu 1 lub inne choroby o charakterze autoimmunologicznym.

Celiakia w krajach zachodnich występuje u mniej więcej 0,6% ludzi. Chorobę tę rozpoznaje się u ludzi poniżej 20 roku życia w 70%, jednak u niektórych objawy mogą być widoczne, kiedy są jeszcze dziećmi. Kobiety dwukrotnie częściej chorują na celiakię niż mężczyźni.

Jakich produktów należy unikać, a które są dozwolone na diecie bezglutenowej?

Gluten znajduje się w popularnych zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz, więc wszystko, co zawiera te produkty, jest zabronione na diecie bezglutenowej i są to zazwyczaj: makarony, pieczywo, kasza kus-kus, manna, produkty zawierające słód, manna, płatki, wiele słodyczy.

Trzeba uważać również na dodatki z tych produktów (np. skrobia pszenna do zagęszczania), które mogą zawierać konserwy, wędliny, jogurty, produkty instant, majonezy, napoje – piwo, kawa zbożowa, niektóre rodzaje kakao. Kiedy bierzemy coś z półki w sklepie, musimy patrzeć, czy ma etykietę z przekreślonym kłosem (jest to międzynarodowy i licencjonowany znak braku glutenu w produkcie) lub napisu “gluten free” (“bez glutenu”).

Jak widać, wiele produktów tak naprawdę może w sobie mieć gluten, jednak obecnie jest produkowana masa żywności, która nie zawiera glutenu. Stało się to rozpowszechnione i bardzo dobrze, dzięki temu osoby chorujące na celiakie nie muszą godzinami szukać po sklepie produktów bez glutenu, ponieważ jest ich teraz bardzo dużo. Jest wiele zamienników dla produktów zawierających gluten i są bezpieczne do spożycia, są to: kukurydza, soja, proso, ziemniaki, ryż, gryka, maniok, soczewica, fasola, sorgo, owoce i warzywa, orzechy, ryby, mięso. Na diecie bezglutenowej na spokojnie możemy spożywać również miód, naturalną kawę i herbatę.

Jak możemy zauważyć, jest dosyć sporo produktów, które są dla nas bezpieczne, jednak należy być zawsze czujnym, kiedy wkładamy jakiekolwiek produkty do naszego koszyka w sklepie, ponieważ w domu, kiedy będziemy rozpakowywać to, co kupiliśmy, będziemy mogli się srogo zawieść.

Czy owies może być nieszkodliwy?

Najnowsze badania naukowa dowodzą, że czysty owies nie szkodzi 95% osobom, które chorują na celiakię. Niestety owies często jest zanieczyszczany pszenicą, jęczmieniem lub żytem podczas zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania. Dlatego właśnie jest możliwość zanieczyszczenia owsa, więc jeżeli nie ma żadnej etykiety na produkcie potwierdzającym pełną wolność od glutenu, nie należy spożywać produktów z tym właśnie składnikiem.

Ostatnia aktualizacja strony: