Dieta bezglutenowa – jadłospis
Kiedy prowadzimy już dietę bezglutenową, to nasz jadłospis nie może zawierać żadnych produktów, które mają w sobie pszenicę, żyto i jęczmień. Wtedy najczęściej korzystamy z kaszy gryczanej, kaszy jaglanej oraz płatkach owsianych, które są certyfikowane. Kto powiedział, że dieta bezglutenowa jest nudna? Taka dieta może być pyszna, pełnowartościowa, urozmaicona i bez pozbawiona problemu z naszymi jelitami.
Po co i jak dobrze stosować jadłospis bezglutenowy?
Dieta bezglutenowa powinna być koniecznością u osób, które posiadają nietolerancję glutenu, czyli chorują na celiakię, która jest nieuleczalną chorobą jelit o charakterze autoimmunologicznym i jedynym znanym lekarstwem na nią, jest właśnie dieta. Kompletną podstawą tej diety jest wykluczenie z naszego jadłospisu zbóż z glutenem, czyli pszenicy, jęczmienia, pszenżyta, orkiszu, owsu i jęczmienia. Każdy jadłospis powinien być dostosowany indywidualnie, do każdej osoby więc ważne jest, abyś znał swoje zapotrzebowanie kaloryczne i dostosował pod to dietę. Zapotrzebowanie możemy wyliczyć, korzystając z wielu kalkulatorów, które na podstawie wieku, wagi, wzrostu i aktywności fizycznej wyliczą nam liczbę kalorii, którą potrzebujemy, aby schudnąć, utrzymać wagę lub przytyć.
Jak odpowiednio dobierać jadłospis na diecie bezglutenowej?
Jadłospis bezglutenowy dobieramy praktycznie identycznie, jakbyśmy dobierali go na każdej innej zdrowej diecie, z tym wyjątkiem, że nie możemy spożywać niektórych produktów. Zboża, które naturalnie nie zawierają glutenu to:
-
kukurydza;
-
ryż;
-
komosa ryżowa;
-
gryka;
-
proso;
-
srogo;
-
amarantus;
-
maniok;
-
wszystkie produkty, które są przetworami powyższych (np. skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana płatki ryżowe, kasza gryczana, kasza jaglana z prosa, popcorn);
Wszystkie te produkty w swojej naturalnej wersji, nie posiadają glutenu, jednak realia mogą być lekko inne. Ze względu na to, że te powyższe zboża mogą być mielone w tych samych młynach, co zboża zawierające gluten, w tych pierwszych niestety mogą znaleźć się pewne ilości glutenu.
Dlatego właśnie, kiedy idziemy na zakupy, ważne jest, żeby patrzyć na etykiety produktów, które wkładamy do koszyka. Produkty, które na swojej etykiecie mają symbol przekreślonego kłosa lub napis “gluten free” (bez glutenu) nie mają prawa zawierać glutenu, więc śmiało możemy je wrzucać do naszego koszyka zakupowego. Na szczęście w dzisiejszych czasach znalezienie produktów, które nie zawierają glutenu, nie jest specjalnie trudne, ponieważ firmy produkują coraz więcej produktów, które go nie zawierają.
Kiedy jesteśmy na diecie bezglutenowej, najlepszą opcją jest przygotowywanie posiłków w domu, ponieważ wtedy wiemy, co do nich dodawaliśmy i mamy pewność, że nie zawierają niepożądanych przez nas składników.
Czego nie należy jeść, na diecie bezglutenowej?
Podczas stosowania diety bezglutenowej zabronione jest pieczywo i praktycznie wszystkie produkty, które zawierają mąkę pszenną. Niepożądany gluten może znaleźć się również, w niemal wszystkich produktach zbożowych, takich jak: ciastka, pierogi, makarony, pyzy, gotowe dania i gotowe mieszanki przypraw. Zabronione jest również spożywanie kawy zbożowej, piwa, owocowych przetworów, lodów, gotowych soków, jak i również produktów, które zawierają sód.
Kiedy stosujemy dietę bezglutenową, powinniśmy unikać również produktów smażonych, ponieważ panierka również może zawierać zakazany gluten. Musimy zdać sobie jednak sprawę z tego, że dieta bezglutenowa może być prawdziwym wyzwaniem i jest dosyć mocno restrykcyjna, dlatego musimy zwracać szczególną uwagę na to, co i jak jemy, ponieważ źle ułożony jadłospis może niestety nie dostarczyć nam wszystkich składników odżywczych, jakich potrzebuje nasz organizm.